Sayur-sayuran dan buah-buahan

Sayur-sayuran  dan buah-buahan 
Sayur-sayuran  bermaksud jenis tumbuhan yang dimakan mentah/dimasak.
Buah-buahan ialah makanan yang berair,  mempunyai warna yang menarik dan enak rasanya

Klasifikasi sayur-sayuran:
1) Daun: kangkung, sawi, kailan, kubis,           bayam
2) Bunga: bunga kubis,  brokoli, jantan,   jantung pisang
3) Buah-buahan: tomato, petola,  labu,   terung, timun dan jenis cili
4) Kekacang: kacang panjang, lancang   buncis,  kacang pis
5) Akar dan bebawang: jenis bawang, jenis   lobak, halia, keladi, keledek,  kentang,   sekuang
6) Pucuk: pucuk ubi,  pucuk paku, rebung,   pucuk betik
7) Batang: saderi,  asparagus, lik
8) Cendawan: cendawan ke meme,  cendawan busut,  cendawan tiram,  cendawan butang, cendawan
     terjulur

Cara memilih  sayur:
1) Segar dan cerah
2) Bentuknya masih dalam keadaan cantik       dan keras
3) Rangup

Cara simpan sayur dan buah-buahan :
1) Basuh terlebih dahulu
2) Letak di dalam peti sejuk
3) Buah-buahan pisang, epal, betik, kentang, keledek, labu, bawang,  tembikai dan jenis limau    
    simpan dalam suhu bilik

Comments

Popular posts from this blog

Tokoh-tokoh pengasas pendidikan awal kanak-kanak

Sejarah pendidikan awal kanak kanak

Air Rebusan (stok), sup,sos dan kuah