Sanitasi dan pencemaran makanan:
Sanitasi ialah amalan kebersihan dalam kehidupan seharian kita. 

Faktor yang menyebabkan pencemaran makanan:
1. Sayur-sayuran tidak dibasuh bersih.
2. Pekerja premis makanan tidak menjaga. kebersihan
3.Mengabaikan penggunaan alat dapur dengan cara yang betul contohnya kain pengelap pinggan mangkuk yang kotor digunakan untuk mengelap pingan hidangan.
4. Pengabaian penjagaan dalam peti sejuk. Oleh itu, peti ais perlu dibersihkan seminggu sekali.
5. Peti sejuk tidak berfungsi dengan sempurna.


Bakteria yang menyebabkan pencemaran makanan:
1. Bakteria salmonella membawa penyakit kepada manusia dan haiwan boleh mengakibatkan demam tifoid, keracunan makanan dan cirit- birit. Bakteria ini terdapat dlm najis manusia dan haiwan. Bakteria ini pula dibawa oleh agen pembawa kuman yang terdiri daripada  lalat, lipas dan lain2. Bakteria ini boleh dimusnahkan dengan haba sebab itu kita perlu memasak mskanan dengan sempurna.

2. Bakteria Staphylococcus terdapat pada hidung, kulit, air liur, dan dubur manusia y sihat tidak menyebabkan penyakit tetapi apabila luka tidak dijaga dengan baik, bakteria ini boleh menyebabkan luka bernanah. Lantaran itu, bakteria ini mengeluarkan racun atau toksin di dalam makanan. Toksin ini yang menyebabkan keracunan makanan. Oleh itu pekerja premis makanan perlu membalut luka dan membasuh tangan sebelum menyediakan makanan.

Bakteria dan suhu:
1.  - 0© : Bakteria tidak membiak tetapi tidak mati
2. 4.5© dan 60©: Bakteria membiak tapi kurang cepat
3.  15-36©: Bakteria membiak
4.  37©: Bakteria membiak dengan cepat
5.  100©: Bakteria dimusnahkan


Comments

Popular posts from this blog

Tokoh-tokoh pengasas pendidikan awal kanak-kanak

Sejarah pendidikan awal kanak kanak

Air Rebusan (stok), sup,sos dan kuah